Otoimmün hastalık; bağışıklık sisteminin saldırgan hale geldiği, sağlıklı organlara ve vücut dokularına saldırıp yok ettiği patolojik bir durumdur. Belirtiler, bireyin durumuna, hastalığın saldırganlığına, bağışıklık yanıtının konumuna ve hastanın genetik eğilimine bağlı olarak büyük ölçüde değişir. Çoğu durumda, patolojinin doğasına bağlı olarak ilk belirtiler eklem ve kas ağrısı, hafif ateş, yorgunluk, genel halsizlik, kilo kaybı veya nörolojik semptomlardır.

Otoimmün Hastalık Nedenleri – Neden Olur ?
Otoimmün Hastalıklar İçin Herhangi Bir Tetikleyici Var Mı ?
Otoimmün Hastalık Belirtileri
Belirtiler, bireyin durumuna, hastalığın saldırganlığına, bağışıklık yanıtının konumuna ve hastanın genetik eğilimine bağlı olarak büyük ölçüde değişir. Çoğu durumda, patolojinin doğasına bağlı olarak ilk belirtiler eklem ve kas ağrısı, hafif ateş, yorgunluk, genel halsizlik, kilo kaybı veya nörolojik semptomlardır.
Nasıl Tedavi Edilirler ?
Hastalıklar farklı ve spesifik olduğu için her hastalığın tedavisi farklı olacaktır. Kullanılan ilaçlar, kortikosteroidler dahil çeşitli immünomodülatör bileşikleri içerir. Bu ilaçlar, önemli yan etkileri olduğundan dikkatli ve sıkı tıbbi gözetim altında uygulanmalıdır.
Otoimmün Hastalık Listesi ve Otoimmün Hastalık Çeşitleri
Sistemik lupus eritematozus
Romatoid artrit
Haşimato hastalığı (Haşimato tirodi)
Skleroderma
Huzursuz bağırsak sendromu (irritabl bağırsak sendromu, IBS)
Otoimmün hepatit
Sedef hastalığı (psoriasis)
Vaskülit
Diyabet
Sjögren sendromu
Behçet hastalığı
Ankilozan spondilit
Multipl skleroz (MS hastalığı)
Çölyak hastalığı
Ailevi akdeniz ateşi (FMF)
Otoimmün Hastalık Nedir ? Tanısı Nasıl Koyulur ?
Genel olarak bir otoimmün hastalığı teşhis etmek için otoantikorların tespiti gereklidir. Bununla birlikte, sadece otoantikorların varlığı, mutlaka bir neden sonuç ilişkisi yaratmaz. Bu nedenle, klinik ve aile öyküsü ile birlikte çalışma talep etmeden önce tanısal şüphe düzeyini belirleyebilmek için her bir patolojiyi ve en şiddetli etkilenen yaş gruplarını karakterize eden klinik belirtileri bilmek önemlidir (belirli bir hastalıktan etkilenme ihtimali: yüksek, orta veya düşük gibi). Bu daha sonra, klinik çalışmalar ile birlikte desteklenir.

Otoimmün Hastalıklar Nedir ? En Çok Kimlerde Görülür ?
Kadınlarda, genç yetişkinlerde, orta yaşlı yetişkinlerde ve ailede bu tip hastalık öyküsü olan hastalarda daha yaygındır. Temel olarak artan bilgi birikimi ve teşhis yöntemlerinin iyileştirilmesi nedeniyle giderek daha sık teşhis edilebilme imkanına sahiplerdir.
Otoimmün Hastalık Patolojisi İle İlgili Diğer Konular
Çoğunlukla morbidite ve mortalite riski yüksek olan kronik hastalıklardır. Sağlık kaynaklarının yüksek kullanımı nedeniyle, etkilenenlerin yaşam kalitesi ve toplum düzeyi üzerinde olumsuz etkileri vardır. Bir otoimmün hastalığın erken tespiti, hedef organlarda veya dokularda geri döndürülemez hasarı önlemek veya meydana gelebilecek hasarı en azından geciktirmek için en iyi şansı sunar.